2014 20 all Η Πράξη «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ενημερωτική επιστολή για τους "Ταπερίστας 2024"

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί «Ταπερίστας» ,

Ευχαριστούμε για τη δήλωση συμμετοχής με τους μαθητές σας στο Σ.Δ.Δ. «Ταπερίστας 2024». Ευχόμαστε η φετινή χρονιά «Ταπερίστας» να ξεπεράσει τις προσδοκίες όλων μας!

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Την προτεινόμενη μεθοδολογική προσέγγιση για την εφαρμογή της Δράσης στο σχολείο σας, η οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί από τον/την εκπαιδευτικό στην ηλικιακή ομάδα των μαθητών, μπορείτε να τη βρείτε εδώ: https://blogs.sch.gr/periv-dimotika/files/2021/12/%CE%A5%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8CY%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%A4%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82.pdf

Επιλέγοντας τη συγκεκριμένη προτεινόμενη μεθοδολογική προσέγγιση ή όποια άλλη επιθυμείτε εσείς, μπορείτε άμεσα να ξεκινήσετε την εφαρμογή της Δράσης στο σχολείο σας.

Για τη φετινή σχολική χρονιά προτείνουμε στις δραστηριότητές σας, κατά την υλοποίηση της Δράσης, να εντάξετε και την έρευνα σχετικά με τις διαχρονικές αλλαγές του δεκατιανού σε έναν τόπο. Η έρευνα, μέσω συνεντεύξεων, μπορεί να ξεκινήσει από την παλαιότερη, εν ζωή, γενιά και να φτάσει έως τους γονείς των μαθητών. Θα ήταν ενδιαφέρον η έρευνά σας να γίνει υπό το πρίσμα της βιώσιμης διατροφής, πόσο δηλαδή βιώσιμο ήταν παλαιότερα το σχολικό δεκατιανό, πόσο σήμερα και αν υπάρχουν διαφορές, πού οφείλονται.

Στα τρία blogs των «Ταπερίστας» μπορείτε να βρείτε υποστηρικτικό υλικό, εισηγήσεις σεμιναρίων, αλλά και προτάσεις σχολείων που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Blog Νηπιαγωγείων: https://blogs.sch.gr/periv-nipiagogeia 

Blog Δημοτικών Σχολείων: https://blogs.sch.gr/periv-dimotika 

Blog Γυμνασίων – Λυκείων: https://blogs.sch.gr/periv-deyterobathmia 

Στο πλευρικό μενού των τριών blogs

μπορείτε να βρείτε τις οδηγίες για το πώς γίνεστε συντάκτες του ιστολογίου, ώστε να μπορείτε να αναρτάτε όλες σας τις δραστηριότητες, τα αποτελέσματα της έρευνάς σας, φωτογραφίες, βίντεο ή να διαβάζετε και σχολιάζετε αναρτήσεις άλλων σχολείων. Είναι σημαντική η δημοσιοποίηση, εκ μέρους σας, όλων των δραστηριοτήτων του σχολείου σας, αφενός ως επιβράβευση και προβολή της δικής σας προσπάθειας (μαθητών και εκπαιδευτικών), αφετέρου ως ενός μη σύγχρονου, εξ αποστάσεως τρόπου αλληλεπίδρασης με τα σχολεία της κοινότητας «Ταπερίστας». Επίσης με τον τρόπο αυτό εμπλουτίζεται το εκπαιδευτικό υλικό των blogs, με εκπαιδευτικές πρακτικές, οπότε λειτουργεί ως ένα δυναμικό θεματικό αποθετήριο.

Το οργανόγραμμα των δραστηριοτήτων του Σχολικού Δικτύου Δράσης

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023: Διαδικτυακή ημερίδα παρουσίασης καλών πρακτικών από σχολεία της προηγούμενης σχολικής χρονιάς (Έχει υλοποιηθεί)

Δεκέμβρη 2023: Διαδικτυακή επιμόρφωση (προαιρετική) για τους εκπαιδευτικούς «Ταπερίστας 2024». Για την επιμόρφωση έχετε ήδη δηλώσει επιθυμία συμμετοχής οπότε δεν θα αποσταλεί νέα δήλωση συμμετοχής. Θα ενημερωθείτε έγκαιρα για την ημέρα/ες υλοποίησης, το πρόγραμμα και τις σχετικές πληροφορίες.

15-19 Απριλίου 2024: Εβδομάδα δεκατιανού. Πρόκειται για διαδικτυακή συνάντηση σχολείων (προαιρετική) όπου κάθε συμμετέχουσα ομάδα παρουσιάζει το δικό της δεκατιανό. Θα λάβετε έγκαιρα φόρμα συμμετοχής και αναλυτικές οδηγίες.

25 Απριλίου 2024: Αποστολή παραδοτέων από τα συμμετέχοντα σχολεία και έκδοση βεβαιώσεων συμμετοχής . Το παραδοτέο είναι μία σύντομη περιγραφή (έως μία σελίδα) του τρόπου υλοποίησης της Δράσης και 2-3 φωτογραφίες. Συμπλήρωση της φόρμας αποτίμησης-αξιολόγησης της Δράσης.

Από τις 13 Μαΐου 2024 αποστολή των βεβαιώσεων συμμετοχής για όσα σχολεία θα έχουν στείλει το παραδοτέο και θα έχουν συμπληρώσει τη φόρμα αποτίμησης-αξιολόγησης της Δράσης.

Αρχές του επόμενου σχολικού έτους ημερίδα παρουσίασης καλών πρακτικών από τους εκπαιδευτικούς των «Ταπερίστας 2024». Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να παρουσιάσουν το έργο τους θα το δηλώσουν τον Απρίλιο 2024 στη φόρμα αποτίμησης-αξιολόγησης.

Εάν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οργανωθεί επιπλέον κάποια δραστηριότητα θα ενημερωθείτε έγκαιρα για να δηλώσετε συμμετοχή.

Για οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό θα χαρούμε να σας απαντήσουμε, στο τηλέφωνο 23720 23184 ή μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Σημ.: Σας προτείνουμε να αποθηκεύετε την αλληλογραφία μας ώστε να μπορείτε εύκολα να ανακαλέσετε οποιαδήποτε πληροφορία.

Οι συνεργάτες του Σ.Δ.Δ., εκπαιδευτικοί των ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ και Υπεύθυνοι Σ.Δ. ή Π.Ε., ευχόμαστε καλή αρχή στους νέους και καλή συνέχεια στους «παλιούς» Ταπερίστας!

Με εκτίμηση
Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Αρναίας

Επιμέλεια Υλικού:
Μπίνιου Ευαγγελία

Επιμέλεια Μετάφρασης:
Μωυσίδης Γιάννης
M.A. in Translation
University of Surrey,UK