2014 20 all Η Πράξη «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Χωροθέτηση & Διοικητική διαίρεση

Η Δημοτική Ενότητα Αρναίας, του Δήμου Αριστοτέλη, καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα του νομού Χαλκιδικής. Πρόκειται για την ορεινή Χαλκιδική που περιβάλλεται από ένα ορεινό σύμπλεγμα με βασικό τον ορεινό όγκο του Χολομώντα  ( υψόμετρο 1165 μ. ) και μικρότερα  βουνά  όπως της Καμήλας, του Δρεβενίκου και του Σουγκλιάνη. Η γεωμορφολογία είναι ιδιάζουσα. Πυκνά δάση οξιάς, βελανιδιάς, καστανιάς και μαύρης πεύκης καλύπτουν την περιοχή με απόκρημνους, βραχώδεις  και δασοσκεπείς λόφους.


Η Αρναία από τον δορυφόρο. 

Ο Δήμος Αριστοτέλη περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Σταγείρων-Ακάνθου, Αρναίας και Παναγίας. Η Δημοτική Ενότητα Αρναίας, περιλαμβάνει τα εξής χωριά: Αρναία, Παλαιοχώρι, Νεοχώρι, Στανό και Βαρβάρα. Ο πληθυσμός της Δημοτικής Ενότητας Αρναίας, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, είναι 6.162 κάτοικοι.

ΑΡΝΑΙΑ – Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ

Χτισμένη στους πρόποδες του ορεινού όγκου του Χολομώντα σε υψόμετρο 590 μέτρα, με πληθυσμό 2251 κατοίκους, αποτελεί τον “πυρήνα” της περιοχής αφού σ’ αυτή είναι συγκεντρωμένες οι δημόσιες υπηρεσίες.

 

Πυκνοδομημένος οικισμός με καλντερίμια και πλακόστρωτα, αναπαλαιωμένα σπίτια και παραδοσιακούς ξενώνες μαζί με τη σπάνια φυσική και αισθητική ομορφιά αποτελεί ελκυστική πρόταση ποιότητας και γαλήνης για τον επισκέπτη.

 

 

Από το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηριστεί ως «ιστορικός τόπος» και αυτό αιτιολογείται απόλυτα από την ύπαρξη αξιόλογου πολεοδομικού ιστού με κέντρο την πλατεία και διατηρητέων μνημείων σημαντικής αρχιτεκτονικής που την αναδεικνύουν ως έναν από τους αξιόλογους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας.

 

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως  με τη μελισσοκομία, την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Υπάρχουν μεταλλωρύχοι, δημόσιοι υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

 

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ

Το δεύτερο σε πληθυσμό χωριό της Δημοτικής Ενότητας με 1620 κατοίκους. Βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης – Αγίου ΄Ορους σε υψόμετρο 550 μέτρα. Χωριό καταπράσινο με αγροτουριστικά καταλύματα, όμορφες γειτονιές, γραφικά σοκάκια και μαχαλάδες, όπου εντυπωσιάζουν η ισορροπία και το μέτρο ανάμεσα στο παλιό και στο σύγχρονο, ανάμεσα στην παράδοση και στην καθημερινότητα.

 Οι κάτοικοί του είναι κυρίως μεταλλωρύχοι και υλοτόμοι και κάποιοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Η κεντρική πλατεία του αποτελεί σημείο συγκέντρωσης όλων των ανθρώπων αλλά και των εκδηλώσεων του.

 Σε απόσταση 8 χλμ από τον οικισμό υπάρχει το μεσοβυζαντινό κάστρο «Νέπωσι». Μια πλάκα που βρέθηκε στο κάστρο «Νέπωσι» δηλώνει ότι ο οικισμός υπήρχε πριν από 1000 περίπου χρόνια. Στους χρόνους της τουρκοκρατίας οι κάτοικοι είχαν καταφύγει στις περιοχές του Αγίου Όρους και των Σερρών. Το 1837 επέστρεψαν και ξανάχτισαν το χωριό τους. Απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το1912.

 

ΝΕΟΧΩΡΙ

 

Σκαρφαλωμένο στους πρόποδες του όρους Καμήλα, 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αρναίας σε υψόμετρο 550 μέτρα βρίσκεται το Νεοχώρι « πνιγμένο» κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο της οξιάς και της βελανιδιάς. Ο οικισμός χρονολογείται γύρω στο 1500 μ.Χ.  Έχει πανέμορφα σπίτια και παραδοσιακά καταλύματα.

 

Το Νεοχώρι μετείχε στην ομοσπονδία των 12 Μαντεμοχωρίων την εποχή της τουρκοκρατίας και έλαβε ενεργό μέρος στην επανάσταση του 1821. Οι δραστήριοι κάτοικοι του, περίπου 800, ασχολούνται κυρίως με δασικές εργασίες, την καλλιέργεια ελάτων, την κτηνοτροφία και τα κηπευτικά με χαρακτηριστικότερο προϊόν τις χάντρες (μπαρμπουνοφάσουλα).

 

ΣΤΑΝΟΣ

 

Ορεινό χωριό στη Βόρεια Χαλκιδική, σε απόσταση 9 χλμ από την Αρναία, με 850 περίπου κατοίκους. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τις οικοδομικές εργασίες. Κύριο χαρακτηριστικό του χωριού είναι ο μεγάλος αριθμός πολυτέκνων οικογενειών, που το κατατάσσουν στην δεύτερη θέση πανελλαδικά ως προς τις πολύτεκνες οικογένειες.

 

ΒΑΡΒΑΡΑ

 

Barbara Falls

Γραφικό ορεινό χωριό,  20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την Αρναία, «χαμένο» μέσα σε δυο καταπράσινα βουνά το «Δρεβενίκο» και το «Σουγκλιάνη». Ένας τόπος με σχέδιο πόλης, με αγροτουριστικά καταλύματα, με γειτονιές και αυλές που λάμπουν από καθαριότητα. Κατοικείται από τον 14ον  αιώνα μ.Χ. Μετείχε στην ομοσπονδία των 12 Μαντεμοχωρίων.

Οι κάτοικοι, περίπου 650, ασχολούνται με την υλοτομία, την κτηνοτροφία και τα μεταλλεία. Αξιόλογος είναι ο γυναικείος συνεταιρισμός Βαρβάρας που παράγει παραδοσιακά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Η φυσική ομορφιά και η γειτνίαση με τα αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη, το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών.

Επιμέλεια Υλικού:
Μπίνιου Ευαγγελία

Επιμέλεια Μετάφρασης:
Μωυσίδης Γιάννης
M.A. in Translation
University of Surrey,UK